Six Sigma

„A Six Sigmá-ra 3 különféle szinten is gondolhatunk: úgy mint egy mérőrendszerre, úgy mint egy módszertanra és úgy is mint egy menedzsment rendszerre. De végső soron a Six Sigma mindhárom egyszerre.” Motorola

A Six  Sigma egy nagy mértékben strukturált folyamat, amely arra összpontosít, hogy a tökéleteshez igen közeli termékeket és szolgáltatásokat fejlesszünk ki, és nyújtsunk az időben állandóan. Módszerek és eszközök gyűjteménye, amely elsősorban a team munkára valamint a termék működése szempontjából legfontosabb hibát előidéző tényezők felismerésére és kiküszöbölésére helyezi a hangsúlyt. Főként mérési adatok figyelembevételével nem csupán az elemzésen alapuló javítási javaslatok kidolgozását teszi lehetővé, hanem egyben a vállalati eredményességet és nyereséget is növeli.

Jellemző helyzetek

  • ha ambiciózus célmeghatározásra, adatokon alapuló megközelítésre és fejlesztési módszertanra van szükségünk
  • ha az elemzésekhez és fejlesztésekhez fejlett statisztikai eszközöket és eljárásokat szeretnénk használni
  • ha átfogó projekt kiképzési formát keresünk kiválasztott munkatársaink számára
  • ha meghatározó minőségfejlesztési projektek komplex vezetési módszerére van szükségünk, beleértve a beszállító fejlesztési igényeket is
  • ha szeretnénk kihívások elé állítani a jelenlegi szervezetünket vagy megújítani jelenlegi működési gyakorlatunkat

Várható eredmények

  1. A rendszer egyszerűbb elemeinek az elsajátítása viszonylag gyorsan megoldható és rövid időn belül nagyszámú munkavállalót lehet a rendszerbe bevonni; ők sokkal több és jobb eredményt tudnak felmutatni, mint képzetlenebb társaik.
  2. Viszonylag rövid időn belül csökkenti a ciklusidőt és növeli az elsőre elfogadott jó termékek arányát.
  3. A Six Sigma fejlettebb modulja lehetővé teszi, hogy a termék gyenge elemei még a szerkesztő asztalon, vagyis a tervezés fázisában felismerhetők legyenek.
  4. A vevők kedvezően értékelik a Six Sigma megközelítést megvalósító szervezeteket, mert ez számukra megbízhatóbb működésű terméket vagy szolgáltatást eredményez.

A Six Sigma folyamatfejlesztés megközelítése és komplexitása

Six Sigma