Költségcsökkentő termeléstervezés

Egyszerre nő a termékkomplexitás és az elvárás a még kisebb költségekre, hatékonyabb működésre. Sokan kénytelenek a válaszokat (mikor, mit és hol gyártsunk, stb.) az excel látszat rugalmasságával megadni. Gyorsan kiépülnek azok a táblarendszerek, amelyekben már csak a "guru"-k ismerik ki magukat, ahol a képlettenger megbízhatóságát senki sem firtatja. Ráadásul a műszakvezető első dolga, hogy felülírja a kidolgozott tervet – persze csak pontosít, segít. Ebben a bizonytalan rugalmasságban és követhetetlen felelősségekben végül a termeléstervezésen elkészül egy terv, de már senki sem meri feltenni a legfontosabb kérdést: Ez-e a vállalatnak a legjobb terv? Ekkor gyártunk-e a legkisebb költséggel? Csak csináljuk már, mert különben megállnak a gépek!


A költség fókuszú termeléstervezés hat szempontra épít:

 1. Percek alatt legyen minden területet figyelembe vevő, azaz a részek helyett az egész optimumát biztosító terv, az egyediségek teljes leképezésével (ne kelljen a változtatás után megvárni az MRP-t este)!
 2. Személyfüggetlen és automatizált legyen a tervkészítés folyamata!
 3. Fejlesztésre, azaz terv értékelésére, szcenáriókra és a működés finomítására fordítódjon a tervezői tudás (Ne a terv kézi előállítására használjuk a legképzettebbeket)!
 4. A hatékony végrehajtás legyen a termelés fókuszában (Ne a terv további lebontása vagy finomítása –  "hiszen mi ezt jobban tudjuk, mert most jövök a raktárból")!
 5. Azonnali reakciót tegyen lehetővé a körülmények hirtelen megváltozása esetén (pl: Kiesett a gép / a vevő változtatott, most mit tegyünk?)!
 6. Csökkenjenek a működési költségek, mert képes valóban optimalizálni a több ezer paraméter és korlát között (pl.: a költség minimalizálása, de a szállítási megbízhatóság maximalizálása)!

Azaz miközben épít a jelenlegi adottságokra, egyszerre nyújt technikai, technológiai (matematikai optimalizálás) eszköztárat, a fenntartható eredmények érdekében a szükséges folyamatok kialakítását, és az új működéshez szükséges vezetői/dolgozói magatartás megváltoztatását.

Az ügyfeleinkkel közösen kidolgozott, testreszabott megoldásaink tipikus eredményei: 

 • Hatékonyságnövekedés
 • Szállítási pontosság javulása
 • Készletcsökkentés
 • Selejtcsökkenés
 • Beszállítói teljesítmény javulása
 • Azonnali és megalapozott visszajelzés a vevői változtatási kérésekre
 • Tisztázott felelősségek és szerepek
 • Csoportvezetők, műszakvezetők fejlődése: hatékony végrehajtás / tényalapú számonkérés és konfrontáció
 • Adatpontosság, megbízhatóság javulása: gép rendelékezésre állás, selejt, ciklusidők, stb.


Ne a terv elkészítése jelentse a kihívást, hanem a legjobb terv megtalálása!


További információ:


dr. Lelkes Zoltán
06-20/491-9671

Szabó-Jilek Zsolt
06-30/950-0848